Здравейте,

Фирма регистрирана по ДДС продава стоки онлайн (от собствен склад в БГ) и съответно клиента плаща стойността на стоката и на доставката до адреса. Доставките се осъществяват с различни видове пратки (писмо/колет) и от различни куриерски фирми (Бг пощи фактурира без ДДС, Спиди с ДДС).
Когато постъпи продажба на клиент (физическо лице) в САЩ например, как следва да се фактурира продажбата на стоката и съотоветно на услугата по доставка.
За стоката смятам съгласно глава 3 та от ЗДДС чл. 28 (основание за неначисляване на ДДС)
За доставката при положение, че реално ще има фактическо префактуриране и продавача няма да е директния извършител на услугата, какви са вариантите и каквъва следва да е данъчната сделка?

Благодаря предварително на всеки включил се с мнение!

Здравейте,
Бих искала да попитам дали някой има информация какво се случва при положение, че през Март (Април) има смяна на осигурителния доход (надолу), която е продиктувана от липса на бонуси и сезонност на дейността (туристически бранш).
Би ли било проблем за одобрение при кандидатсване при положение, че базовия доход който ще вземат в предвид за да изплатят 60 % ще е среднодневният за Януари?
Трбва ли да уведомяваме АЗ и под каква форма за промяната, понеже в образците не намерх да присъства осигурителна сума а само дни и часове?
Благодаря за отговора на tzolova1972!

Проблема е, че не съм наясно с изискванияи т.н и затова ви моля, който има възможност да ми опише какъв избор има точно по варианта със самоосигуряване и какво трябва да се направи (суми, документи и институции)
С трудовия договор май няма да стане (девойката много трудно ще се намери фирма, за да я назначат).

Блгодаря!
Здравейте,
Ситуацията е следната:
Бременна с термин 14.11.2013
За 24 м назад
- От 09/2011 до 03/2012 осигурителен доход 2000 лв (трудов договор)
- От 04/2012 до 11/2012 с обещетение на борсата (доколкото разбрах от изчетеното във форума държавата не прави осигуряване за общо заболяване и майчинство) т.е в сила е минималната заплата за изброените месеци
- От тогава до сега просто безработна
Въпросът ми е: какъв е "най-лекия" вариант да се впише в условията за получаване на обещетение
1. Намира фирма да я назначи на трудов договор и си плаща всичко на база осигурителен доход например 1000 лв за 4/5 м от май до август/септемви...
2. Почва да се самоосигурява на същата база от 1000 лв за месеците от от май до август/септемви
Как е по добре от финансова гледна точка (опитах се с калкулаторите да направя разликата, но не съм сигурна в резултата, сравнявам общо осигуровки и данъци 1)калкулатор бруто-нето и 2)Самоосигуряващо се лице)
Има ли отношение спрямо болничния различния вид осигуровка?
Благодаря ви предварително!